FC Twente zeker niet kansloos.
Update 2o mei 14.00 uur : het bestuur van Twente heeft mijn bericht goed gelezen en noemt tijdens de persconferentie het besluit van de KNVB inmiddels ook ‘onrechtmatig’.
Het bericht op onze website dat de KNVB onrechtmatig handelt tegenover FC Twente doet veel stof opwaaien. Het bericht is vele malen bekeken en veel op Social Media (twitter, Facebook, Twente Insite) gedeeld. De discussie heeft mij gesterkt in de overtuiging dat de KNVB misbruik van het licentiesysteem maakt door (via die weg) FC Twente tot degradatie te dwingen.
Nogmaals: degradatie is niet een straf die de KNVB kan afdwingen.
De ontwikkelingen bij FC Twente volgen elkaar nu in hoog tempo op. Twente heeft aangekondigd om in kort geding de degradatie aan te vechten. Dat is een snelle procedure bij wijze van noodmaatregel.
Ondertussen hebben clubs in de Jupiler League aangegeven dat zij niet zitten te wachten op de komst FC Twente omdat dit tot competitievervalsing leidt . Inmiddels wordt ook steeds meer duidelijk dat in geval van degradatie de financiële malaise bij Twente nog groter wordt en dat er mogelijk veel gemeenschapsgeld moet worden aangesproken om de club van de ondergang te redden.
Met dank aan de KNVB.
Naar aanleiding van onze berichtgeving is hoogleraar Olfers door dagblad Tubantia geraadpleegd. De hoogleraar beweert dat FC Twente met een gang naar de rechter mogelijk in het eigen mes valt. Beweerd wordt dat als de truc die de KNVB onder het mom van ‘een tweede kans’ met FC Twente uithaalt – namelijk de licentie intrekken en direct een nieuwe verlenen – geen stand houdt, alleen nog de intrekking overblijft en Twente überhaupt niet meer betaald voetbal mag spelen.
Deze redenering snijdt totaal geen hout.
De KNVB heeft op zijn website namelijk zelf verklaard dat het volledig intrekken van de licentie “disproportioneel zwaar” is en dat hier niet voor is gekozen juist omdat Twente op de goede weg is. Als je dat als KNVB zegt, kun je daar later niet op terugkomen. Dat is een juridisch relevante toezegging. Een gegeven woord.. etc. Dus als een rechtszaak erop uitdraait dat de truc die KNVB zelf als ‘tweede kans’ omschrijft geen stand houdt dan is en blijft FC Twente simpelweg gerechtigd om in de eredivisie uit te komen.
Als de KNVB dan toch zou vasthouden aan het intrekken van de licentie, zou dat in strijd zijn met de eigen toezegging en ook juridisch als ‘maatschappelijk onbetamelijk’ en dus onrechtmatig bestempeld moeten worden. Heeft de geloofwaardigheid van KNVB met het misbruik van het licentiesysteem al niet een grote deuk opgelopen, dan is het met het intrekken van de licentie volledig verdwenen.
Anders dan de hoogleraar beweert is er dus weldegelijk een goede kans op succes bij de rechter. Een rechter kan niet voorbij gaan aan het reglement en de toezegging van de KNVB.
En als de KNVB alsnog FC Twente volledig als een baksteen laat vallen dan moeten de andere eredivisieclubs direct het vertrouwen in het bestuur opzeggen.
Als antwoord op de clubs in de Jupiler League die niet zitten te wachten op de komst van Twente, zouden andere eredivisieclubs zich ook meer moeten uitspreken voor het behoud van FC Twente. Omdat dit het Nederlandse voetbal ten goede komt.
Diederik Briedé, advocaat