Intrekken licentie FCTwente door KNVB is onrechtmatig

De Nederlandse voetbalbond (#KNVB) wil #FCTwente laten boeten voor het financiële wanbeleid van de afgelopen jaren. En inderdaad, FC Twente heeft er in financieel opzicht een potje van gemaakt. Maar wat de KNVB nu doet, kan niet.

De licentiecommissie van de KNVB concludeert vandaag (18 mei 2016) dat de huidige aan FC Twente verleende licentie moet worden ingetrokken en een nieuwe wordt verstrekt voor de Jupiler League.

Dat kan niet.

Volgens het ‘Licentiereglement Betaald Voetbal’ van de KNVB is er maar één licentie. Er is dus niet een (aparte) licentie voor de eredivisie of één voor de Jupiler League. Of anders: de KNVB kan niet de ene dag roepen dat FC Twente niet voldoet aan de eisen en dat de licentie wordt ingetrokken om doodleuk de volgende dag weer een nieuwe te verstrekken.

Het reglement is niet geschreven vanuit de gedachte dat er via het licentiesysteem gestraft moet worden en om aan te sturen op degradatie. Integendeel: het reglement is in het leven geroepen om een club weer te laten voldoen aan de eisen. Deze worden vastgelegd in een plan van aanpak.
Alleen als FC Twente niet voldoet aan die eisen in dat plan van aanpak, mag de licentie worden ingetrokken.

Uit de recente berichtgeving in de pers leid ik af dat FC Twente grote stappen heeft gezet naar een gezonde toekomst. Via de weg van het intrekken van een licentie kan de KNVB een club niet laten degraderen. Dat is als misbruik van het reglement te beschouwen en dus onrechtmatig.

En welk belang heeft de KNVB hierbij? Het reglement is gericht op het verbeteren van de positie van de club. Met een degradatie via het licentiesysteem wordt de financiele positie van de club er niet beter op. Het is contraproductief, disproportioneel, niet in het belang van de voetballerij en slecht voor de regio Twente.

mr. Diederik Briedé, advocaat

 

About
echtscheiding, huurecht, vastgoedrecht, personen- en familierecht, mediation, alimentatie, gezag, curatele, incasso, bewind, mediator, overeenkomstenrecht, aansprakelijkheidsrecht, burenrecht, wanprestatie, naamswijziging, omgang, hoofdverblijf, mentor, strafrecht