De huurder van een standplaats is niet rechteloos

De huurder van een standplaats is niet rechteloos

…Maar de huurbescherming van een standplaats kan beter

Wat is er mooier dan na een drukke week naar je eigen stekje op de camping te gaan? Het huren van een standplaats voor chalet of caravan was voor velen een bereikbare droom. De laatste jaren verandert die droom voor velen in een nachtmerrie.

Steeds meer investeerders kopen campings en recreatieoorden op. Vervolgens wordt direct de huur van de standplaats opgezegd met de bedoeling om er dure recreatiewoningen te realiseren. Dat is een groeiende markt. In onzekere tijden vieren mensen liever in eigen land vakantie.

Het gaat echter wel ten koste van mensen die er op basis van ooit gegeven toestemming al tientallen jaren recreëren of (al dan niet permanent) ter plaatse wonen. Los daarvan is de camping vaak de laatste strohalm voor mensen die om welke reden dan ook hun huis verliezen.

Inmiddels heeft dit ook de aandacht van de politiek, zo blijkt uit diverse kamervragen naar aanleiding van een zaak van mij.

Anders dan bij woonruimte, is de bescherming van een standplaats beperkt. Op het huren van een standplaats zijn dezelfde regels van toepassing als, bijvoorbeeld, het huren van een fiets. Maar rechteloos is de huurder van een standplaats niet.

Een verhuurder mag de huur van een standplaats opzeggen, maar moet hiervoor wel een goede reden hebben. Als reden wordt vaak ‘herstructurering’ genoemd, maar dat hoeft niet per definitie ten koste van de huurder van een standplaats te gaan. De verhuurder zal openheid van zaken moeten geven over de plannen.

Verder moet de verhuurder een redelijke opzegtermijn hanteren. In de praktijk gebeurt dat zelden. Mensen die er al jaren wonen, mag je niet binnen enkele maanden van het park jagen. Tot slot kan het zijn dat de verhuurder de schade van de huurder van een standplaats moet vergoeden. Mensen besteden vaak het nodige geld aan het opknappen van hun onderkomen. Door de opzegging worden de eigendommen waardeloos.

De bescherming van de huurder van een standplaats kan nog beter.

Een idee zou zijn dat net als bij de huur van een woning een nieuwe eigenaar van een camping 3 jaar moeten wachten alvorens de huur van een standplaats kan worden opgezegd. Dat zou al een boel ellende schelen. Dan heeft de eigenaar voldoende tijd om de plannen goed uit te werken en de consequenties voor de huurders in beeld te brengen. En de huurder van een standplaats wordt niet overvallen door een onredelijke ontijdige opzegging.

Bent u een huurder van een standplaats en wordt u geconfronteerd met een opzegging? Of bent u een (nieuwe) eigenaar van een camping die goede afspraken met zittende huurders wil maken, neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend advies.

Diederik Briedé, advocaat huurrecht en onroerend goed

 

Huurder standplaats is niet rechteloos

About
echtscheiding, huurecht, vastgoedrecht, personen- en familierecht, mediation, alimentatie, gezag, curatele, incasso, bewind, mediator, overeenkomstenrecht, aansprakelijkheidsrecht, burenrecht, wanprestatie, naamswijziging, omgang, hoofdverblijf, mentor, strafrecht